Examens

Praktijkexamen

Wat kan ik verwachten bij mijn praktijkexamen?


Praktijkexamen blijft voor veel kandidaten toch een spannend moment. Een voorbereid examenkandidaat is dan ook een bestuurder die met spanning kan omgaan in elke situatie. Veel examenkandidaten behalen niet hetzelfde rij niveau als tijdens de rijlessen. De reden hiervoor is meestal, omdat ze niet geconcentreerd zijn vanwege de zenuwen en te druk zijn in hun hoofd. Dit leidt tot een verminderde concentratie tijdens de examen.  De spanning/stress blijkt toch een groot obstakel voor examenkandidaten die falen voor hun praktijkexamen.  Samen gaan we dan ook ervoor zorgen dat jij goed voorbereid bent en om kan gaan met deze emoties.

Hoe verloopt een praktijkexamen

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een proefexamen dat op de dezelfde manier wordt afgenomen als het praktijk examen. Je kan voor een tussentijdse toets niet slagen of zakken. Er wordt door de examinator gekeken of je zelfstandig en veilig kunt rijden. Als je tijdens de tussentijdse toets de bijzondere verrichtingen voldoende uitvoert, kun je vrijstelling krijgen hiervoor tijdens je praktijk examen. Dat betekent dat je bij je praktijk examen alleen beoordeeld wordt op je rijvaardigheid. 

De tussentijdse toets moet gezien worden als een kennismaking met de CBR en de examinator, je kunt alvast wennen aan de examen situatie.             

Uit de praktijk is gebleken dat de leerlingen die een tussentijdse toets afleggen, beter voorbereid zijn en minder spanning beleven tijdens de praktijk examen.


Hoe werkt Tussentijdse toets?

BNOR examen/staatsexamen 

Is het BNOR-examen/staatsexamen anders dan het praktijkexamen? 


Wanneer je binnen vijf jaar, vier keer zakt voor het CBR rijexamen dan moet een  BNOR (bureau nader onderzoek rijvaardigheid) examen, of staatsexamen afleggen. De BNOR examen wordt sinds 1 januari 2018 afgenomen op dezelfde locatie als waar het praktijk examen is afgelegd. Op welke manier is het BNOR examen anders dan het praktijkexamen?


Het BNOR examen is niet makkelijker dan het reguliere examen. De eisen die Het BNOR stelt aan Het examen liggen vast in de wet en zijn hetzelfde als bij het CBR.

Het BNOR examen leg je samen met een rijvaardigheidsadviseur af. Een rijvaardigheidsadviseur is hetzelfde als een examinator, maar beheerst meer vaardigheden om jou op je gemak te stellen voordat jij je examen aflegt. Je begint met een gesprek, zodat de rijvaardigheidsadviseur jou advies kan geven. Bijvoorbeeld hoe je met bepaalde situaties om moet gaan als de spanning stijgt. Het BNOR examen duurt daardoor 15 min langer dan een praktijkexamen.

Je hebt de gelegenheid om tijdens de examenrit gebruik te maken van een time-out. Samen met de rijvaardigheidsadviseur zoek je een rustig plekje op om even stil te staan. Wanneer de spanning is afgenomen kan je weer verder gaan met je examen.


Kosten BNOR rijexamen 


Er wordt een toeslag getekend voor het examen en dat maakt dat het BNOR examen duurder is dan een regulier examen. Het aanvragen gaat op dezelfde manier als bij het gewone examen. Houdt er wel rekening mee dat de wachttijd voor het BNOR examen langer is dan dat van het CBR examen.